Uspešno organizovan prvi Rapid turnir u šahu „Kostolačko leto 2017“

 

 

U nedelju 4. juna, u prostorijama Osnovne škole “ Jovan Cvijić “ Kostolac, u organizaciji šahovskog kluba “ RUDAR “ Kostolac, održan je prvi Rapid turnir u šahu „Kostolačko leto 2017“ .

 

  

 

Ispred šahovskog kluba “ RUDAR “ , prisutne je na samom početku pozdravio sekretar kluba, Predrag Nešić, izrazivši veliku zahvalnost Kulturno – sportskom centru „Kostolac“ i Gradskoj opštini Kostolac, uz čiju podršku su ostvarili najveći uspeh od svog osnivanja – 1945. godine, s obzirom da su se prošle godine plasirali sa muškom seniorskom ekipom u Prvu ligu Centralne Srbije, a sa ženskom ekipom u Super ligu Srbije.

 

 

 

Takmičenje je prigodnim rečima dobrodošlice otvorila direktorka Kulturno – sportskog centra „Kostolac“ , Jelena Šamanc poželevši svim takmičarima uspešno nadmetanje na 64 polja.

 

Turnir je bio podeljen u dve grupe: A za seniore i B za kadete do 14 godina. Pored šahista iz šahovskog kluba „Rudar“, na prvom Rapid turniru učestvovali su i predstavnici klubova iz Kladova, Kučeva, Žagubice, Velikog Gradišta, Grocke, Smedereva, Beograda, Požarevca, Drmna, Kličevca, Petrovca i drugih mesta. Sudije su bili Vojkan Petrović, Branislav Šuhartović, Novica Arsić i Petar Lilić. U kategoriji seniora, na A turniru je učestvovao 51 takmičar, od kojih šest iz šahovskog kluba „Rudar“, dok se na B turniru za poene nadmetalo 38 takmičara , a među njima i sedmoro mladih Kostolčana.

 

  

 

Nakon devet odigranih kola, po švajcarskom sistemu, prvo mesto na A turniru osvojio je Internacionalni majstor Dušan Radovanović, drugi je bio FIDE majstor Slobodan Đukić, a treće mesto osvojio je Nebojša Tošić. Takmičenje je na četvrtoj poziciji završio majstorski kandidat Vladimir Stefanović, a na petoj FIDE majstor Nebojša Đokić. Za pet prvoplasiranih šahista obezbeđene su nagrade, za prva tri osvojena mesta medalje, a pobednik A turnira je dobio i pehar. Važno je istaći da su se rezultati na A turniru rejtingovali kod FIDE.

 

Najviše poena i prvo mesto, posle sedam odigranih kola na B turniru, osvojio je Petar Ilić. Drugo mesto zauzeo je Pavle Mijatović, a treće Gorana Jovanović. Troje najuspešnijh mladih šahista dobili su medalje, a pobedniku je uručen i pehar.

 

Na kraju takmičenja dodeljene su i specijalne nagrade. Najbolja šahistkinja je Stefana Milutinović, a najbolji omladinac sa područja Gradske opštine Kostolac je Milan Maksimović. Najuspešniji omladinac na ovom turniru bio je Konstantin Kanđolas, dok je kao najbolji veteran nagrađen Miroljub Trifunović. Specijalnu nagradu za najboljeg igrača sa područja Gradske opštine Kostolac dobio je Boban Maksimović.

 

Prema rečima organizatora prvi Rapid turnir u šahu „Kostolačko leto 2017“ okupio je veliki broj učesnika, a najviše dece školskog uzrasta od 7 do 14 godina, a tome je najviše doprinela saradnja sa O. Š. „Jovan Cvijić“ Kostolac u okviru koje je otvorena škola šaha. Imajući u vidu veliko interesovanje kod dece za ovu vrstu sporta iz šahovskog kluba „Rudar“ se nadaju da će ovaj turnir uz podršku  Kulturno – sportskog centra „Kostolac“ i Gradske opštine Kostolac postati tradicionalan.

 

Turnir je održan u saradnji sa Kulturno – sportskim centrom „Kostolac“ , a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!