Pouzdani blokovi u „Kostolcu“

 

Proizvodnja električne energije u termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“ od početka 2017. odvija se u skladu sa planiranom dinamikom. Od januara do 10. aprila u obe kostolačke termoelektrane proizvedeno je ukupno oko dve milijarde kilovat-sati električne energije, što je za 4,2 odsto više od plana.

 

Posmatrano pojedinačno, i TE „Kostolac A“ i TE „Kostolac B“ ispunile su proizvodne planove u prvom kvartalu 2017, koji zahtevaju da svi kapaciteti rade sa visokim stepenom pouzdanosti. Predviđeno je da se iz kostolačkih termoelektrana isporuči ukupno 6,57 milijardi kilovat-sati električne energije do kraja godine.

 

 

Odlične rezultate beleže blokovi B1 i B2 TE „Kostolac B“, instalisane snage 700 megavata, koji su do 10. aprila proizveli 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije. Time su premašili plan za 4,2 procenta.

 

Proizvodnja električne energije u TE „Kostolac A“ bila je za četiri odsto veća od plana i iznosila je 626 miliona kilovat-sati.

 

– Blok A1 je bez prekida na mreži od početka novembra prošle godine. Posmatrano po blokovima, blok A1 ostvaruje jedan odsto veću proizvodnju od plana, dok blok A2 u dosadašnjem proizvodnom učinku premašuje plan za 5,4 odsto. Sa proizvodnim rezultatima iznad plana ulazimo u sezonu remonta, koji bi trebalo da započnu krajem aprila na bloku A1 i krajem maja na bloku A2 – rekao je Vladimir Despotović, glavni inženjer proizvodnje u TE „Kostolac A“.

 

Tokom grejne sezone proizvodni kapaciteti u TE „Kostolac A“ bili su zaduženi i za snabdevanje toplotnom energijom sistema za dalјinsko grejanje koje pokriva područje Požarevca, Kostolca i okolnih sela.

 

– Zvanična grejna sezona traje do polovine aprila. Tokom ove grejne sezone sistem je stabilno funkcionisao. Svi parametri su održavani u skladu sa zahtevima koje je postavilo Javno preduzeće „Toplifikacija“ iz Požarevca, tako da nije bilo problema u snabdevanju toplotnom energijom. Pouzdanost funkcionisanja toplifikacionog režima dokazana je posebno tokom izuzetno hladnog perioda u januaru ove godine, kada su bile ekstremno niske temperature – rekao je Despotović.

 

Rekord

 

Termoelektrane „Kostolac A“ i „Kostolac B“ oborile su proizvodni rekord u prošloj godini. U Kostolcu je proizvedeno ukupno 6,75 milijardi kWh. To je 27 odsto proizvodnje EPS-ovog termo sektora u 2016. godini.

 

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!