Održana Osnivačka skupština Udruženja profesora fizičkog vaspitanja i sporta Braničevskog okruga

 

Udruženje profesora fizičkog vaspitanja i sporta Braničevskog okruga u petak, 21. aprila, održalo je Osnivačku skupštinu. U okviru udruženja udružili su se opštinski i gradski stručnjaci iz oblasti fizičke kulture i sporta.

 

Osnovni cilj osnivanja udruženja biće unapređenje kvaliteta fizičkog vaspitanja i sporta u školi, promocija zdravlja i zdravog načina života kroz sredstva, metode i praksu fizičkog vaspitanja.

Udruženje će nastojati da zastupa potrebe nastavnika fizičkog vaspitanja u školama, kao i nastavnog osoblja koje edukuje studente fizičkog vaspitanja.

 

 

 

Prema rečima Miroslava Markovića podpredsednika Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, cilj osnivanja Udruženja profesora fizičkog vaspitanja i sporta Braničevskog okruga je unapređivanje školskog sporta i nastave fizičkog vaspitanja.

 

“ Školski sport treba da zaživi u pravom smislu te reči , što znači da deca koja nisu u sistemu školskog sporta mogu i treba da se uključe u sportska takmičenja. Podaci Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta govore da je svega 10 % učenika uključeno u sistem školskog sporta, što znači da deca koja se takmiče za klubove takmiče se i za školu, a ostalih 90 % dece nema mogućnost da svoj talenat želju i volju iskažu na tim takmičenjima“ – rekao je Marković.

 

Ispred grada Požarevca, Ana Miljanić, član Gradskog veća zadužena za sport, omladinu i turizam, pozdravila je sve prisutne ističući da će grad uvek podržavati ovakva udruženja. “ Jako je važno da stručni ljudi rade sa decom, što je i cilj osnivanja udruženja, lokalna samouprava će biti tu da vas podrži, a sve ozbiljnije zahteve slaćemo u Savez „- dodala je Miljanić.

 

Na Osnivačkoj skupštini udruženja, usvojeni su Statut Udruženja, definisani osnovni ciljevi delovanja, izabrani upravni i nadzorni odbor.

 

Neki od glavnih ciljeva udruženja biće da redovno prati stanje i aktuelna zbivanja u području školskog fizičkog vaspitanja, školskog sporta i fizičke kulture školske dece i omladine uopšte,  da aktivno sudeluje u pripremanju i donošenju Zakona, normativnih akata, kojima se reguliše položaj i društveni status nastave fizičkog vaspitanja, školskog sporta i fizičke kulture i svih ostalih aktivnosti koji se vezuju za ovo nastavno područje, da doprinosi unapređenju teorije i prakse fizičkog vaspitanja u školi, da promoviše napredne pedagoške stručne i naučne ideje,….

 

Osnivanje udruženja svakako će imati uticaj na zdravo odrastanje mladih, razvoj, pre svega školskog sporta i stvaranje boljih uslova za bavljenje sportskim aktivnostima pod nadzorom stručnih ljudi.

 

Trenutno u Srbiji ima deset ovakvih udruženja: u Čačku, Valjevu, Prokuplju, Užicu, Boru, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Šapcu i Kraljevu, čiji je cilj unapređenje struke i školskog sporta.

 

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su direktori škola, profesori fizičke kulture, članovi Gradskog veća zaduženi za sport, direktori sportskih centara,….

 

 

  

 

Direktorka Kulturno sportskog centra “ Kostolac „ Jelena Šamanc, takođe je prisustvovala Osnivačkoj skupštini  Udruženja profesora fizičkog vaspitanja i sporta Braničevskog okruga, kao i profesori fizičke kulture kostolačkih škola.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!