Fantastično veče sa Tešićem

 

Književno veče posvećeno našem poznatom piscu fantastike, Aleksandru Tešiću, održano je u četvrtak 6. aprila 2017. godine u 19 sati, u Biblioteci u Kostolcu, a prepuna sala kostolačke biblioteke pokazala je da u Kostolcu ima puno onih koji poštuju rad ovog pisca. Ljubitelji fantastike su se i ovog puta pokazali kao odlični domaćini, nakon obilaska Viminacijuma i održanog sastanka sa jednim od najboljih pisaca fantastike. Veče je zaokruženo prelepom književnom večeri, koja se malo i odužila, zbog brojnih pitanja oduševljenih posetilaca.

 

 

Pisac je pokazao oduševljenje radom Biblioteke u Kostolcu i ljubiteljima fantastike iz Kostolca, koji se redovno okupljaju pod okriljem ove biblioteke. Uprkos popularnosti u celoj Srbiji, ovaj naš poznati pisac veoma retko pristaje da promoviše svoje knjige, ali je poziv Ljubitelja fantastike iz Kostolca veoma rado prihvatio.

 

 

Rođen je u Čačku, 5. marta 1961. godine. Odrastao je i školovao se u inostranstvu, pošto mu je otac bio diplomata. Studirao je prava. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za svoje knjige.
Kada je, sada već davne 2008. godine, objavio svoj prvi roman „Kosingas, Red zmaja“, književnik Aleksandar Tešić bio je jedan od začetnika do tada kod nas malo poznatog žanra – epske fantastike. Danas, devet godina kasnije, ovaj „srpski Tolkin“ kako ga zovu, iako on ne voli to poređenje, iza sebe ima zavidan serijal knjiga.
Trilogiju „Kosingas“, koju mnogi smatraju „kamenom temeljcem“ srpske epske fantastike, čine knjige: „Red Zmaja“ (2008. godine), „Bezdanj“ (2009. godine), i „Smrtovanje“ (2010. godine). Po knjizi „Kosingas“ urađen je strip. Njegova trilogija o Milošu Obiliću dala je nov uvid u Boj na Kosovu i čine je knjige: „Zmaj i Ždral“ (2012. godine), „Koplje svetog Georgija“ (2013. godine), „Vitez zatočnik“ (2014. godine). Zatim je objavio knjige: „2084“ (2015. godine) i „Kletvu Kainovu“ (2016. godine). U njegovim romanima prepliću se istorija, mitologija i fantastika, poseban akcenat bacajući na našu srednjovekovnu istoriju, na mitove i legende srpskog naroda. Blisku saradnju ima sa našim poznatim naučnikom, profesorom Sretenom Petrovićem, sa kojim se konsultuje prilikom istraživanja i prikupljanja podataka za svoje romane.

 

 

Aleksandar Tešić živi u Beogradu i zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Izdavačka kuća „Strahor“ je njegova porodična firma koja je počela je sa radom u aprilu 2016. godine.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!