Predsednik G.o. Kostolac Ivan Savić i predsednik Skupštine G.o. Kostolac gostovali na “ Radio Stil “ – u

 

 

 

20170227_200632

 

Predsednik G.o. Kostolac, Ivan Savić i predsednik Skupštine G.o. Kostolac, Nenad Marković gostovali su u ponedeljak, 27.02.2017. godine u programu „Radio Stil“- a. Glavni povod za gostovanje jeste činjenica da je rukovodstvo Gradske opštine Kostolac tokom meseca februara donelo niz bitnih odluka o kojima je potrebno obavestiti javnost, a koje tiču važnih segmenata društvenog života građana sa teritorije Gradske opštine Kostolac.

 

Govoreći o sredstvima koja su dodeljena sportskim organizacijama predsednik Savić je istakao da je izuzetno ponosan na činjenicu da se na konkursu prijavilo sedamnaest sportskih organizacija odnosno klubova, jer je to pokazatelj uspešnosti podsticanja klubova od strane lokalne samouprave da više rade, a samim tim i privuku što više mladih da se bave sportom.

Predsednik je dodao da su sportskim organizacijama dali (za prvih šest meseci) na raspolaganje 10.000.000,00 dinara. Ugovori sa njima su već potpisani u februaru, dok će preostala sredstva u iznosu od 10.179.000,00 dinara od ukupnih 20.179.000,00 dinara biti raspoređena po konkursu koji će biti objavljen u julu mesecu, nakon usvajanja Izveštaja klubova za prvih šest meseci, ističući da će se do tada pratiti njihov rad i izvršavanje obaveza.

Jedan od uslova koji je svaka sportska organizacija morala da ispuni prilikom  podnošenja konkursne dokumentacije bio je angažovanje sportskog stručnjaka sa završenom odgovarajućom višom ili visokom stručnom spremom u oblasti fizičkog vaspitanja. Na taj način omogućeno je da desetoro nastavnika fizičke kulture sa teritorije G. o. Kostolac nađe zaposlenje i zasnuje radne odnose u sportskim organizacijama.

“ Imam informaciju da se druge opštine i gradovi interesuju za naše metode i za naš pristup poštovanju Zakona o sportu. Drago mi je da je tako i da ćemo možda baš mi biti uzor drugim gradoviima i opštinama “- istakao je Savić.

Takođe Savić je naveo jednu od važnijih Odluka koju je donelo Veće G. o. Kostolac na poslednjoj sednici, a koja se odnosi na raspodelu sredstava za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata – programa sledećim NVO i udruženjima građana:

  •  u okviru programa Socijalna i dečija zaštita pod nazivom – Podrška starim licima ili osobama sa invaliditetom, sredstva se dodeljuju:

Udruženju penzionera Gradske opštine Kostolac, za program/projekat pod nazivom -Prevoz penzionera starijih od 70 godina u lokalnom saobraćaju , u iznosu od 300.000,00 dinara;
Udruženju penzionera Gradske opštine Kostolac, za program/projekat pod nazivom – Snabdevanje lekovima bolesnih i nepokretnih penzionera sa najnižim primanjima, u iznosu od 300.000,00 dinara;
GOO invalida rada Gradske opšptine Kostolac, za program/projekat pod nazivom Socijalno zdravstvena zaštita invalida rada, u iznosu od 100.000,00 dinara, za banjsko lečenje, lekove, test trake i prevoz.

  •  u okviru programa za Razvoj kulture,
Udruženju odgajivača sitnih životinja i ljubitelja prirode Kostolac, Kinološkom udruženju „Dunav“ Kostolac, Udruženju „Spektar“ Kostolac“, Udruženju Klub ljubitelja knjige „Majdan“ Kostolac, Udruženju “ Ratnih veterana Srbije, “ Udruženju građana “ KREATIVNI ROMI „, Udruženju građana “ EURO ROMI „, Pozorištu „ CASTELLUM “ Kostolac, Udruženju „ Društvo Rom Kostolac “,  ULUK „ ART “ Kostolac, Lovačkom udruženju “ Vojvoda Milenko – sekcija Ostrovo, Muzičkom društvou Kostolac – Hor “ Dunavsla lira „, Društvu za negovanje narodne tradicije “ Amanet “ i  Likovnom udruženju “ Kevro „.
  •  u okviru Programa za Razvoj kulture – Podsticaji kulturnom i umetničkom stvaralaštvu i negovanju folklorne tradicije, sredstva se dodeljuju:

KUD “Sveta Petka“, KUD „Klenovnik“, KUD „Stari Kostolac“, KUD „Kostolac“ i KUD „Ostrovo“. Sredstva za funkcionisanje kulturno – umetničkih društava sa teritorije G. o. Kostolac ove godine utrostručena i iznose  3.000.000,00 dinara.

Prema rečima Savića,  za dodelu sredstava za sufinansiranje programa i projekata crkava i verskih zajednica koje se finansiraju iz budžeta G. o. Kostolac,  opredeljena sredstva iznose 1.000,000,00 dinara.

Odobreno je 6 projekata koji se odnose na nastavak oslikavanja crkve Svetog Maksima ispovednika u Kostolcu, instalaciju vode i izradu česme u porti crkve u Petki, nastavak sređivanja fasade na crkvi i crkvenom domu i adaptaciju krova na crkvi u Klenovniku, konzeravciju i restauraciju tri ikone Uroša Predića( Sveti Georgije, Sveti Ignjatije i Sveti Prokopije ) u crkvi u Selu Kostolac, isplatu završnih radova na remontu i elektrifikaciji zvona u crkvi Svetog Georgija u Ostrovu i dogradnju kapele u sklopu molitvene kuće Islamske zajednice u Kostolcu.

Govoreći o sednici Skupštine koja je zakazana za četvrtak, 02.03.2017. godine Marković je istakao da će jedna od važnijih tačaka koja će se naći na dnevnom redu biti donošenje Odluke o mesnim zajednicama. Razlozi za donošenje ove Odluke i izradi nove Odluke o mesnim zajednicama, prema rečima predsednika Skupštine nalaze se u potrebi usklađivanja sa izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi koji je prošao javnu raspravu. Na taj način doprineće se bližem definisanju nadležnosti organa mesnih zajednica i njihovog odnosa sa organima opštine.

“ U roku od šest meseci doneće se nova Odluka o mesnim zajednicama, a samim tim na osnovu iste sprovešće se novi izbori za savete mesnih zajednica. Nakon donošenja Odluke o prestanku odluke o mesnim zajednicama koja stupa na snagu od 10.03.2017. godine Veće G.o. Kostolac doneće konačnu Odluku -rekao je Marković.

Iz svega rečenog proizilazi da će se doneti nova rešenja za formiranje privremenih Saveta MZ i upravo tim rešenjima imenovaće se opet isti članovi kojima će se na taj način produžiti mandat za još šest meseci.

Ovom prilikom predsednik Savić je napomenuo da će najverovatnije u martu mesecu otpočeti radovi na uređenju plaže Topoljar i na rekonstrukciji Sportske hale. S obzirom na koncepciju raspisivanja javnih nabavki Savić je istakao da su nenametanjem dodatnih uslova omogućili manjim ponuđačima radova konkurisanje za pomenute javne nabavke, a sve u cilju povećanja konkurentnosti na tržištu i dobijanja niže cene izvođenja radova.

S obzirom da postupak javne nabavke za adaptaciju, odnosno rekonstrukciju Sportske hale, još uvek nije završen predsednik je rekao da neće iznositi detalje, ali je napomenuo da je za pet partija u okviru javne nabavke bilo prijavljeno čak četrdeset i šest ponuđača. To svakako doprinosi nižim cenama ponuda na domaćem tržištu, što predviđa veću uštedu u budžetu G. o. Kostolac i otvaranje mogućnosti da se sredstva koja se uštede u procesu javne nabavke rebalansom budžeta iskoriste za neke druge namene.

Takođe Savić je napomenuo da je i za postupak javne nabavke za uređenje plaže Topoljar u Kostolcu učestvovao veliki broj ponuđača( preko trideset ), što će svakako doneti veće uštede, jer će s obzirom na veliku konkurenciju samim tim i cene biti niže.

U Kostolcu je nedavno održano Šesto Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga. O dobroj saradnji između pčelara sa teritorije G. o. Kostolac i Udruženja pčelara Požarevca govorio je Nenad Marković.

On je tom prilikom istakao da je ponosan na činjenicu da je G.o. Kostolac već drugi put za redom uzela učešće kao koorganizator ovog značajnog savetovanja pčelara koje ima međunarodni karakter.

“ Pčelarstvo je jedan od segmenata poljoprivrede koji je kod nas veoma razvijen i zastupljen. Naša koordinacija i odnosi sa Udruženjem pčelara Požarevca su inzvanredni i upravo ovo međunarodno savetovanje je rezultat, odnosno kruna jedne takve saradnje i veoma dobre organizacije, s obzirom na ogromnu posećenost izlagača, predavača i gostiju“ – rekao je Marković.

On je naglasio da je Udruženje pčelara Požarevca treće po brojnosti u Srbiji ističući zadovoljstvo s obzirom na činjenicu da se sve veći broj mladih ljudie bavi ovom granom poljoprivrede.

Povodom predstojećih predsedničkih izbora predsednik Savić je izrazio svoje mišljenje, pohvalivši zalaganje premijera Aleksandra Vučića, čiji iscrpan rad treba da bude faktor koji treba slediti.

“ Moje mišljenje je da najavljivanje vanrednih parlamentarnih izbora i njihovo spajanje sa redovnim predsedničkim i nije neophodno, s obzirom da Vlada republike Srbije ima stabilnu većinu, da koalicioni partneri koji čine vladajuću većinu imaju dobru saradnju, a takvu saradnju imamo i mi na lokalu. Naša uprava funkcioniše besprekorno s obzirom na činjenicu da od dvadeset i jednog odbornika na Skupštini G. o. Kostolac većinu čine osamnaest. Mi se trudimo da ispratimo sve ono što Vlada zacrta kao ciljeve i daje lokalnim samoupravama na zadatke. Takođe, trudimo se i da sve zadatke ispunimo, što doprinosi boljim rezultatima i velikim pomacima u samom društvenom uređenju u lokalnoj samoupravi. Smatram da je ovaj potez premijera Aleksandra Vučića, da bude kandidat za predsednika Srbije, jedan racionalan potez, jer se on svojim zalaganjem izdvojio, ne samo kao lider u Republici Srbiji, već kao lider u čitavoj regionu i šire, možda je i jedan od najperspektivnijih lidera u Evropi. Ne sumnjam da će građani Srbije na predstojećim predsedničkim izborima svakako znati da cene napore koje Aleksandar Vučić ulaže i dati mu podršku na predstojećim predsedničkim izborima. Podrška je važna iz jednog prostog razloga, a to je da se reforme nastave, da se Srbija kreće u dobrom pravcu, da se vidi napredak i da Vlada dobije legitimitet i nastavi sa započetim procesima.“ – rekao je Ivan Savić.

On je tom prilikom pozvao građane da na predstojećim izborima glasaju po svojoj savesti za kandidata  koji je najbolji, a u ovom trenutku prema rečima Savića, Aleksandar Vučić nema konkurenciju.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!