Kostolačka crkva u petak slavi Svetog Maksima Ispovednika

Crkva Svetog Maksima Ispovednika u petak, 3. februara 2017. godine proslavlja svoju krsnu slavu. Svetu arhijerejsku Liturgiju služiće Episkop braničevski g. Ignatije.

Ovogodišnji domaćin i kolačar slave je otac Nenad Lazarević.

 

Program:

8 : 20 – doček Episkopa braničevskog g. Ignatija u crkvenoj porti

8 : 45 – rezanje slavskog kolača

9 : 00 – Sveta arhijerejska Liturgija

11 : 00 – trpeza ljubavi

 

Pozivamo sve građane da dođu i uveličaju svojim prisustvom proslavu slave naše Crkve Svetog Maksima Ispovednika, zaštitnika građana grada Kostolca.

 

821ee19c73076a9074fe1f4f0b493d5a_xl

 

Sveti Maksim Ispovednik se praznuje 3. februara, kada je i glavna slava crkve. Osim toga, proslavlja se i prenos moštiju Svetog Maksima Ispovednika, 26. avgusta.

 

Crkva Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu je prva parohijska crkva u SPC koja je posvećena Sv. Maksimu Ispovedniku. Maksim Ispovednik (581-662) je najverovatnije rođen u Carigradu, u plemićkoj porodici, i još u mladosti je zauzeo visoko mesto na dvoru vizantijskog cara Iraklija. Oko 615. godine napušta javne funkcije i postaje monah. Zbog toga što je zastupao diofizitsku poziciju (da Hrist ima i čovečansku i božansku prirodu), u vreme kada je pravoslavna crkva zastupala monofizitizam, osuđen je kao jeretik, mučen i proteran u izgnanstvo, gde je ubrzo umro. Nedugo zatim, njegovo učenje je opravdano na Šestom vaseljenskom saboru u Carigradu i on je proglašen za sveca.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!