Veče posvećeno Đorđu Vajfertu

 

Povodom obeležavanja osamdesetogodišnjice smrti Đorđa Vajferta, jednog od najznačajnijih srpskih privrednika, vizionara i dobročinitelja u sredu 18. januara, sa  početkom u 19 sati u Biblioteci u Kostolcu (ogranku Narodne biblioteke“ Ilija M. Petrović “ Požarevac), biće održano veče posvećeno njegovom životu i rezultatima predanog rada.

 

Pored izuzetnog ekonomskog doprinosa, ono što ga čini osobom od nacionalnog značaja koja i danas zaslužuje naše duboko poštovanje, jeste njegova humanitarna delatnost.  Uporedo sa istraživanjima rudnog bogastva Srbije, on je osnivač i jedan od pokretača osnivanja niza najznačajnijih srpskih institucija: Privredne komore, Narodne banke, raznih udruženja i dobrotvornih institucija.

 

received_10210767104989795

 

 

Gosti večeri biće Saša Ilić, Sonja Jerković i Vladimir Bulajić, istoričari i arhivisti Narodne banke Srbije, koji su napisali monografiju o Đorđu Vajfertu jednom od zaslužnih i najpriznatijih građana Srbije krajem 19. i početkom 20. veka.

 

Veče posvećeno Đorđu Vajfertu održeće se u organizaciji Kulturno – sportskog centra “ Kostolac “ i Biblioteke u Kostolcu, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!