Održana tribina o bezbednosti dece na internetu

 

 

U organizaciji Kulturno – sportskog centra “ Kostolac “ u  Domu omladine u Kostolcu, u sredu 21.12.2016. godine, održana je tribina “ Bezbednost dece na internetu“.

 

Tribina je organizovana u okviru projekta „Sto škola za detinjstvo bez bola“ koji realizuje Centar za edukaciju i prevenciju socijalne patologije „DOROTEJ“, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

img_20161221_180346  img_20161221_180036

 

Tribinu je otvorila direktorka Kulturno- sportskog centra “ Kostolac “Jelena Šamanc. Ona je istakla značaj ovakvih okupljanja i edukacije mladih o njihovoj bezbednosti na internetu, što predstavlja pozitivan korak ka sigurnijem društvu i boljoj atmosferi u kojoj mladi žive i odrastaju.

 

Cilj tribine jeste podizanje svesti o zloupotrebi dece putem interneta i upoznavanje sa svim opasnostima koje „vrebaju“ na internetu.

 

Na tribini su govorili Vlada Arsić novinar, pisac i publicista i predstavnici policijske uprave.

 

img_20161221_180020  img_20161221_180003

 

Tribini su prisustvovali direktor O. Š. “ Jovan Cvijić “ Kostolac, Serdžo Krstanoski, pomoćnik direktora T. Š. sa domom učenika “ Nikola Tesla” Irena Ajdačić, pedagozi, bibliotekari, profesori, nastavnici i brojni učenici osnovne i srednje škole.

 

Vlada Arsić je govoreći o značaju edukacije dece, roditelja, nastavnika i profesora u sprečavanja zloupotrebe mladih u virtuelnom okruženju istakao da deca postavljanjem profila na društvenim mrežama mogu postati meta različitih poremećenih ličnosti.

On je dodao da dosadašnji rezultati pokazuju da su ranije nasilnici vrebali decu na ulicama, u školskim dvorištima i na putu do škole, dok danas sve češće vrebaju decu putem društvenih mreža i interneta.

“ Većina njih veruje da im niko ništa ne može, ako nemaju fizički kontakt sa nasilnikom, a naša iskustva pokazuju da vremenom mladi postaju žrtve i dolaze u situaciju da se kad tad fizički sretnu sa nasilnikom” – rekao je Arsić.

Vlada Arsić je autor više knjiga baziranih na istinitim događajima „Lopatanje đavola“, „Izgubljene u magli“ i „Armagedon“ .

 

Opasnosti koje najčešće prete deci na internetu su sajber zlostavljanje, dečja pornografija, pedofilija, internet zavisnost. Zato je neophodno pre svega edukovati mlade o opasnostima koje vrebaju upotrebom društvenih mreža, s obzirom da je  nasilje na internetu jednako ozbiljno i nedopustivo kao i nasilje u stvarnom svetu.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!