Ambasodor Slovenije posetio Kostolac

 

 

img_20161208_135506    img_20161208_142057

 

Ambasador Republike Slovenije Nj. E. Vladimir Gasparič boravio je u četvrtak, 8. decembra u Kostolcu. Poseta je upriličena povodom održavanja konzularnog dana ambasade Republike Slovenije, čiji je cilj da se građanima pruži mogućnost konsultacija sa konzulom.

 

 

Predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić priredio je prijem za svečanu delegaciju i izrazio veliku čast i zadovoljstvo povodom njihovog dolaska. On se tom prilikom zahvalio Saši Radiću, predsedniku Udruženja Slovenaca iz Kostolca koji je inicirao ovakav susret, značajan kako za Udruženje Slovenaca tako i za Gradsku opštinu Kostolac, sa nadom da će i u budućnosti biti ovakvih poseta koje doprinose boljoj saradnji, jačanju veza i podršci.

 

img_20161208_141950

 

Ambasador je ističući važnost kontakata sa svim Slovencima u svetu dodao da u Srbiji ima 16 slovenačkih društava sa kojima je ostvarena dobra saradnja koja je veoma značajna s obzirom da je Slovenija mala zemlja.

“ Veliki deo naše aktivnosti je posvećen timskom radu. Sva društva su aktivna, imaju svoje sekcije i dobijaju finansijsku pomoć iz Slovenije. Za Sloveniju su kultura i jezik važan faktor identiteta, zato mi veliki akcenat stavljamo na takav vid aktivnosti“ – rekao je Gasparič.

 

 

Prema rečima Saše Radića, predsednika Udruženja Slovenaca iz Kostolca, ambasada Republike Slovenije je na jedan dan otvorila vrata građanima slovenačkog porekla koji su imali mogućnost da postavljaju pitanja šefu konzularnog odeljenja slovenačke ambasade. Zatim je ambasador Vladimir Gasparič, održao predavanje u Tehničkoj školi sa domom učenika “ Nikola Tesla “ na temu “ Srbija i Evropska unija“ .

 

img_20161208_142108   img_20161208_135623

 

 

U Kostolcu prema poslednjem popisu ima 250 građana slovenačkog porekla, a većina njih su potomci porodica koje su doseljene iz Austrougarske.

 

Svečanom prijemu slovenačke delegacije su pored predsednika Gradske opštine Kostolac, Ivana Savića prisustvovali Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije pri ogranku TE – KO Kostolac i predsednik Skupštine G. o. Kostolac, Jelena Ilić, član Veća  G. o. Kostolac i Jelena Šamanc, direktorka Kulturno- sportskog centra “ Kostolac “ .

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!