U KOSTOLCU ODRŽANA TRIBINA O OČUVANJU MATERNJEG JEZIKA

 

 

 

 Dr Marina Janjić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, Departman za srpski jezik, održala je u četvrtak, 17. novembra u Domu omladine inspirativno predavanje o mučenju tj. učenju srpskog jezika, a u centru pažnje bila je jezička kultura.

 

img_20161117_194618

 

Srpski jezik ima duboke korene, pa ipak kao da se na svom razvojnom putu kreće tamnijom stranom. Mnogo je razloga koji govore u prilog tome, a prema rečima prof. Janjić na prvom mestu smanjuje se teritorija na kojoj se govori srpski jezik, smanjuje se broj govornih predstavnika srpskog jezika, zanemaruje se i prećutno potiskuje primarno srpsko pismo, ćirilica, a nastava srpskog jezika odnosno gramatika kulture izražavanja često je zapostavljena u korist nastave književnosti.

 

Rastuća zapuštenost srpske govorne kulture uz istovremeno ignorisanje književno jezičke norme je toliko velika da dovodi do stvaranja analogne norme.  Samim tim dolazi do takozvanog nemarnog stila u samom izražavanju. U Srbiji je sve više polupismenih i nepismenih ljudi; nastavnička profesija je sve više degradirana, vrednost akademskog znanja vrlo često devalvirana. Srpski jezik sve više oblikuju novinari, političari, starlete, estradne i medijske zvezde.

 

To su sve uslovi koji dovode do takozvanog mučenja jezika.

 

Govor je materijalizacija jezika. Kultura govora je vid duhovne kulture, ona podrazumeva pravilan, skladan i lep jezik u skladu sa temom, slušaocima i govornom situacijom. To znači da lep govor obuhvata bogat rečnik. Kultura govora podrazumeva poštovanje sagovornika i upotrebu jezičkih etiketa.

 

img_20161117_194640   img_20161117_192347

 

Prof. dr Marina Janjić poklonila je Biblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke „Ilija M.Petrović“ Požarevac, knjige u kojima ima dosta metodičkih aplikacija i konkretnih primera za čas, gde se teorija pokazuje na delu jer metodika nastave srpskog jezika i književnosti je praktična i teorijska disciplina. Svaki nastavnik na osnovu ovih knjiga moći će da se upozna sa savremenom nastavnom metodikom.

 

Glavni cilj organizovanja ovakvih skupova je upoznavanje nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti sa ovladavanjem savremenim lingvističkim i književnoteorijskim pristupima.

 

Tribini su prisustvovali Gordana Slavković, nastavnik srpskog jezika i književnosti, predstavnik O.Š. “ Jovan Cvijić “ Kostolac, Nadažda Vulić profesor srpskog jezika i književnosti, predstavnik T.Š. sa domom učenika “ Nikola Tesla “ , Jelena Ilić, član Veća G. o. Kostolac zadužena za sport i kulturu i Renata Minić, rukovodilac Biblioteke u Kostolcu, ogranka Narodne biblioteke „Ilija M.Petrović“ Požarevac.

 

Marina Janjić je rođena 20.05. 1970. godine u Leskovcu, završila je Filološki fakultet u Beogradu 1994. godine  na Katedri za južnoslovenske jezike. Magistrirala je 2003. godine, dok je doktorsku disertaciju odbranila 2007.  godine.

 

Autor je više knjiga (monografija, udžbenika, priručnika) iz oblasti primenjene lingvistike. Svoj puni doprinos nauci i struci dala je putem mnogobrojnih objavljenih i nekoliko neobjavljenih članaka koji su u proceduri publikovanja. Svoje radove objavljivala je u naučnim i stručnim publikacijama, kategorisanim časopisima međunarodnog i nacionalnog značaja, tematskim zbornicima i zbornicima radova sa brojnih domaćih i internacionalnih konferencija na kojima je učestvovala.

 

 

img_20161117_191550   img_20161117_200418

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!