PROSLAVA JUBILEJA 70 GODINA POSTOJANJA T.Š. SA DOMOM UČENIKA „ NIKOLA TESLA“ KOSTOLAC

Svečanom akademijom i prigodnim programom u četvrtak 13. oktobra Tehnička škola sa domom učenika “ Nikola Tesla“ obeležila 70. godišnjicu postojanja i rada.

Škola je počela sa radom 1946. godine pod nazivom “Stručna škola za učenike i industriju i rudarstvo”. Danas Tehnička škola sa domom učednika u Kostolcu nosi naziv velikana Nikole Tesle.

 

 

Na početku svečanosti, prisutnima se obratio direktor Tehničkе škole dr Goran Nestorović.

 

“ Period od kada je škola u svom imenu imala datum oslobođenja Kostolca u drugom svetskom ratu, 13. oktobar za tehničko obrazovanje u ovom kraju ima višestruki značaj. Naime tada je sazrela u jaku i stabilnu obrazovno – vaspitnu instituciju prešavši iz Ministarstva industrije i rudarstva u Republički sekretarijat za obrazovanje i kulturu. Kao dokaz snage koju je posedovala govori podatak da su u tom periodu u ovoj školi nastale viša tehnička škola i politehnička škola u Požarevcu „.

 

Direktor je dodao da nije slučajnost  što se ove godine pored Dana škole u maju, 13. oktobra obeležava 70 godina postojanja škole.

“ Dela velikana Nikole Tesle predstavljaju naš ponos koji izražavamo kroz sadašnji naziv škole. Time želimo da ukažemo da smo i mi deo njega, deo nadarenosti i genetike koju poseduje srpski narod“ .

 

Kroz Tehničku školu sa domom učenika “ Nikola Tesla“ prošlo je više od sedamdeset hiljada redovnih i vanrednih učenika, 698 nastavnika i radnika na čelu sa 18 direktora.

 

„U godini jubileja škola obrazuje 823 redovnih i 494 vanrednih učenika koji znanje razvijaju kroz tri područja rada: elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala i rudarstvo i geologija. Tehnička škola u Kostolcu bila je i biće osnovna potreba privredne budućnosti našeg kraja. bez rezervnu podršku za opstanak nam daju provredna drustva, socijalni partneri a mi za uzvrat toj podrsci ne zelimo samo reci hvala vec zelimo obecati da cemo primerno obucavati kadarove za ispunjenje radnih zadataka koji ih ocekuju“ istakao je Goran Nestorovic direktor skole“- dodao je direktor Nestorović.

 

Prema rečima direktora glavni moto škole je savremena škola, stručnost, nastava i kvalitet.

 

 

 

Povodom značajnog jubileja 70 godina postojanja i rada škole uručene su  povelje sa plaketama za izuzetnu saradnju i značajan doprinos u radu kostolačke škole:

 

  • Podpredsedniku Narodne Skuštine Republike Srbije Veroljubu Arsiću
  • Ministarstvu i Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću
  • Ministarstvu i Ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću
  • Ministarstvu i Ministru prosvete Republike Srpske Dr Danetu Maleševiću
  • Zajednici Mašinskih škola Srbije
  • Braničevskom Upravnom okrugu
  • Gradonačelniku Grada Požarevca Banetu Spasoviću
  • Predsedniku G. o. Kostolac Ivanu Saviću
  • Opštini Malo Crniće
  • Opštini Veliko Gradište
  • Aktivu direktora osnovnih škola Grada Požarevca i dr.

 

 

 

 

Svečanosti je prisustvovao Ivan Savić, predsednik G.o. Kostolac sa svojim saradnicima.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!