Donacija u vidu vaučera za besplatnu užinu za učenike O.Š. “ Jovan Cvijić „

 

 

U okviru projekta  „Podrška u obrazovanju učenika koji pripadaju  socijalno ugroženim kategorijama  stanovništva“ u sredu 05.10.2016. godine u O.Š. „Jovan Cvijić“sprovedena je akcija u vidu donacije vaučera za besplatnu užinu za 32 učenika koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Takođe je u okviru iste akcije  podeljeno i 50 paketa školskog pribora, kao i deo školskog pribora koji će služiti kao motivacija učenicima koji pokazuju dobre rezultate u učenju. Ukupan iznos donacije je 305,300.00 dinara.

 

img_20161005_101050 img_20161005_104251

 

„Pored ove finansijske podrške u vidu školskog pribora i ishrane u đačkoj kuhinji, projekat je imao za cilj i da doprinese povećanju obuhvata romskih učenika svim nivoima obrazovnog sistema, počev od PPP, osnovne i srednje škole, pa sve do viših škola i fakulteta. Pored terenske kampanje i informisanja o potrebnoj dokumentaciji, proceduri i rokovima za upis u obavezan obrazovni sistem, pružana je i mentorska podrška, kao i pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije za ostvarivanje prava na afirmativne mere, stipendije, kao i za ostvarivanje različitih prava“ – rekao je Bajram Morina, predsednik Udruženja „Društvo Rom Kostolac“ .

 

img_20161005_101235

 

Prema rečima direktora O.Š. “ Jovan Cvijić “ Kostolac Serđa Krstanoskog akcija i projekat koji je realizovalo  Udruženje „Društvo Rom Kostolac“ na čelu sa Bajramom Morinom  pravi je primer na koji način udruženje, Grad Požarevac i G. o. Kostolac mogu da pomognu, skromnim doprinosima socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

 

„U toku 2015/16 godine škola je imala veliki broj aktivnosti vezanih za decu iz socijalno ugroženih porodica. Na prvom mestu počeli smo sa izdavanjem potvrda za redovne učenike, gde deci nismo uskratili pravo na dečiji dodatak i socijalnu pomoć, zatim smo konkurisali za projekat besplatnih užina koji je u toku, konkretno za još 100 učenika. Organizovali smo, akcije nabavke polovne garderobe i polovnih knjiga za socijalno ugroženu decu. Zahvaljujući Crvenom krstu uključeni smo i u podelu đačkog pribora“ – dodao je Serđo Krstanoski, direktor O.Š. “ Jovan Cvijić “ Kostolac.

 

img_20161005_101020

 

Cilj ovog projekta, ali i gotovo svih ostalih kojima Udruženje „Društvo Rom Kostolac“ konkuriše kod donatora je da svako, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, pol, rasu, ili bilo koje drugo svojstvo, dobije jednake šanse u ostvarivanju različitih prava.

 

img_20161005_104228 img_20161005_104305

 

“ Ovo je pravi primer organizacije civilnog društva koja prepoznaje potrebe među stanovništvom, reaguje, konkuriše svojim projektima, a Grad je tu da im pruži podršku“- rekao je Dejan Krstić, član Veća Grada Požarevca.

Krstić se tom prilikom zahvalio Udruženju „Društvo Rom Kostolac“,  pohvalio njihov rad i zalaganje i dodao da se nada da će i u budućnosti svojim idejama konkurisati sa sličnim projektima za dobijanje donacija.

 

Akcija podele vaučera za besplatnu užinu i đačkog pribora u okviru „Dečije nedelje“pokazuje i njen smisao, jer je ona i ustanovljena kako bi se široj javnosti ukazalo na potrebe dece i njihova prava, kao i da bi se pokrenule inicijative koje će doprineti poboljšanju položaja dece i efikasnijem ostvarivanju njihovih prava.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!