Svečano otvorena“ Kostolačka žiška“

U ponedeljak 23.maja svečano je otvorena deseta jubilarna „Kostolačka žiška“. Veče je nosilo naziv „Volim knjigu “ ,a u programu su učestvovala  deca pesnici i recitatori OŠ „Jovan Cvijić“ Kostolac ,zatim su im se pridružili pesnici koji pišu za decu ,dečiji folklorni anambl KUD „Kostolac“ i deca Niže muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac- odeljenje Kostolac.

 

 

IMG_20160523_180934

 

 

„Svima koji su učestvovali u organizaciji “ Kostolačke žiške „želim svako dobro Gospoda ,svaki trud koji ulože u okupljanje ovako lepe stvari u porti crkve Sv. Maksima Ispovednika Gospod Bog će nagraditi na svoj način. Neka Gospod Bog svima Vama da života ,zdravlja ,mira ,duhovne radosti. Da ste mi živi i zdravi ,živeli“- rekao je sveštenik Crkve Svetog Maksima Ispovednika, otac Nenad Lazarević.

Program je počeo pesmom ,veroučitelj u OŠ „Jovan Cvijić“ Kostolac Aleksandar Vujičić sa svojim horom izveo je kompoziciju „Gusta mi magla“.

IMG_20160523_181013

 

 

 

 

 

Zatim su nagrađeni i pohvaljeni recitatori govorili pesme istaknutih pesnika .Tri treća mesta na takmičenju recitatora osvojile su Anđela Žunić,Dragana Stojanović i Katarina Karaula.Recitatori koji su se izborili za drugo mesto su Anja Redžović i Klaudija Lalić. Pobednik na tamičenju recitatora bio je Vukašin Vasiljević.

 

 

 

IMG_20160523_182748          IMG_20160523_183008

Ovo veče upotpunile su dve  pesnikinje Radmila Zorić iz Malog Crnića i Rada Nestorov iz Požarevca.

IMG_20160523_183834       IMG_20160523_180435

Književno duhovne susrete koji su  posvećeni svetoj braći Kirilu i Metodiju organizovali su Centar za kulturu Kostolac i Klub ljubitelja knjige „Majdan“ iz Kostolca i  crkva Svetog Maksima Ispovednika .

 

24.maj 2016. (utorak) nakon Svete liturgije i rezanja slavskog kolača „Kluba ljubitelja knjige „Majdan“
u  17h  otvorena je izložba „NEBNIKU“,a u 18h usledio je umetnički program, pod  nazivom „AZBUKOVANjE DUHA“ u kome su učestvovali pesnici iz slovenskih zemalja kao i pesnici Novog Sada, Beograda, Požarevca, Velikog Gradišta, Kučeva, Malog Crnića, , .

 

 

U muzičkom delu programa učestvovao je Gradski hor „Barili“, Požarevac Marina Stević, sopran i Mihajlo Stojić, pojac duhovnih pesama.

 

Kostolačka žiška posvećena je stradanju  Kirila  i Metodija braći iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.Oni su napravili glagoljicu, prvo pismo Slovena.Nakon njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!