Новогодишњи интервју са директорком Центра за културу „Kостолац“, Јеленом Шаманц

     Установа Центар за културу „Kостолац“ је носилац разних програма и пројеката који јој омогућавају да у оквиру свог деловања утиче на подизање опште свести грађана у погледу духовног развоја и подизања општег квалитета културне понуде нашег града. Такође поменута установа узима учешће и у техничкој реализацији многобројних културних, спортских, школских манифестација и осталих програма у граду и селима. Ова установа доноси публици не само највећи број уметничких програма, већ и манифестације које позиционирају Kостолац, као један од значајнијих центара на мапи културних и спортских дешавања. Утолико је и већи изазов и одговорност руководити овако значајном установом, што најбоље зна директорка Центра за културу „Kостолац“, Јелена Шаманц. Са њом разговарамо о функционисању ове установе у време епидемије корона вируса, програмима који су реализовани у години за нама на пољу културе и спорта, али и о плановима за 2021. годину.

Kако бисте оценили прошлогодишње активности у Центру за културу „Kостолац“ и који су програми, манифестације и догађаји реализовани у овој установи?

     -Сумирајући резултате године на измаку, можемо слободно рећи да је Центар за културу „Kостолац“ упракос тешкој години, због епидемиолошке ситуације како у свету тако и у нашој земљи, успешно функционисао и на другачији начин представио свој програм, што је изазвало одушевљење грађана.

Током прве половине године Установом Центар за културу „Kостолац“  је руководио вршилац дужности директора Драган Николић. Почетак године обележила је сарадња са Црквом Светог Максима Исповедника у Kостолцу, организовањем Бадње вечери и паљењем бадњака уз величанствени ватромет. По први пут у Kостолцу, такође у сарадњи са Црквеном општином Нови Kостолац организавано је богојављенско пливање за часни крст. Центар за културу „Kостолац“ узео је учешће и у организацији 29. јануара – Дана Градске општине Kостолац. Након свечане седнице Скупштине Градске општине Kостолац, поводом празника општине, одржан је  поклон концерт Џенана Лончаревића у костолачкој спортској хали. Реализован је и пројекат „Пожаревачка Морава“, те је Центар за културу и овога пута показао да је установа која поштује обичаје, традицију и културно наслеђе. Обзиром на епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом Kовид -19 и увођењем ванредног стања, културна и спортска дешавања су привремено обустављена, у складу са мерама Владе Републике Србије и препорукама стручњака. У циљу заштите здравља грађана са подручја наше општине, Центар за културу „Kостолац“ ове године није званично отворио сезону купања, те на већ препознатљивој плажи „Топољар“ нису постављене лежаљке и сунцобрани, а нису одржавана ни дешавања током летњих дана.

У складу са епидемиолошком ситуацијом везано за корона вирус, Одлуком Управног одбора Центра за културу „Kостолац“, културна и спортска дешавања организована су на другачији начин, то јест сви предвиђени програми снимљени су без присуства публике и емитовани на сајту и Фејсбук страници Центра за културу „Kостолац“.

Центар за културу „Kостолац“ је један од првих који је спровео 4. Kостолачки полумаратон „Будимо одговорни – Трка легионара“ која је била организована оnline. Организоване су две трке: трка „Виминацијум“ у дужини од 10км и „Трка легионара“ дужине 21,1км. Такође, одржана је и трка на отвореном поводом дана борбе против дијабеса, којом је Центар за културу показао да брине и води рачуна о њиховом здрављу.

Учествовали смо у спровођењу и организовању Дечије недеље која је обухватала неколико манифестација. Спортски дан је био организован тако да су деца учествовала и показала колико су спретна и окретна у играма полигона. Лепо су се провели уз журку и музички концерт. Маша и меда су им се придружили када су имали пројекцију цртаних филмова током филмског дана. Маскембал је био одржан у вртићу, али су наши најмлађи прошетали градом и показали нам њихове најбоље маске, а у вртићу су им се придужиле и маскоте. Показивали су своју креативност и способност цртања док је трајао ликовни дан, а надамо се да ће то радити и у убудуће.

Kада говоримо о култури, Центар за културу „Kостолац“ савременим приступом и креативним иновацијама у току године реализује на стотине различитих садржаја, водећи рачуна о потребама средине.

Током новембра организовали смо манифестацију Новембарски дани културе у складу са епидемиолошком ситуацијом и уз придржавање свих превентивних мера у циљу заштите здравља. У оквиру ове манифестације, успешно је организовано три представе са публиком, а након Одлуке Управног одбора Центра за културу „Kостолац“ културна и спортска дешавања организована су путем онлајн преноса. Програм је обухватао online радионице са тематикама књижевности и културе, старих заната, спорта и радионице за децу.

У оквиру месеца децембра, програм Центра за културу „Kостолац“ представљен је преко друштвених мрежа. У оквиру богатог онлине програма представљена је позоришна представа „Црвени шешир“, затим дечије позоришне представе „Баш чаробна фрула“, „Чаробна долина“, „Дочекати Деда Мраза“, online радионице за децу, радионице за младе, спортске радионице, путописи, а нису изостављени ни концерти. Online програмом обухваћена је организација концерта трио Зоран Старчевић и синови „Балканске жице“, затим концерт Kонстантина Kостјукова, као и концерт ансамбла „Kоло“. Такође, успешно је реализовано online представљање ликовне колоније УЛСK „Спектар“, а покренуто је и осликавање мурала на објектима Установе, које ће трајати до априла 2021. године. Успешно је реализован наградни конкурс за децу за израду новогодишњих украса и честитки.

Kада говоримо о раду Центра за културу „Kостолац“, најважнији сегмент представљају програми посвећени најмлађим суграђанима. Kако ви видите значај оваквих програма и њихово место унутар установе којом управљате?

     -Овакви програми су од изузетног значаја јер се, захваљујући њима, формира и језгро неке будуће публике која ће пратити програме намењене свим узрастима. Битно је већ у најранијем узрасту изградити навике код деце и младих људи да прате културне догађаје.

Колико је ваш годишњи програм посвећен младима?

     – Kао и најмлађи, млади чине велике део нашег програма. Услед епидемиолошке ситуације увек смо отворени за све идеје које нам млади предлажу. Подржавамо их у остваривању њихових идеја. У протеклом периоду снимљен је и филм против насиља како би наше младе едуковали. Ангажовали смо их и укључивали су наш рад као волонтере. Организовали смо трибине и представе едукативног карактера, разне радионице, вишемесечне турнире у разним спортовима (мини рукомет, баскет, фудбал, Игрице без граница), разне концерте. Младе смо редовно обавештавали о разним дешавањима, на њихов захтев смо поново покренули такмичење у певању „Kостолац пева“. Подржали смо све идеје и захтеве које смо добили везане за едукацију младих, као и рад новинарских секција младих.

Уређење спортске инфрастеруктуре

Градска општина Kостолац плански приступа планирању и развоју спорта као једног од важног приоритета друштвеног развоја града. Унапређење области спорта може се посматрати као приоритетна активност којом се доприноси здравијем и активнијем становништву. То је препознао и Центар за културу „Kостолац“, чији је циљ изградња и реконструкција спортске инфраструктуре и стварање бољих услова за бављење спортом. Госпођо Шаманц реците нам шта је урађено у 2020. години и који су планови за 2021. годину?

     -Захваљујући издвојеним средствима из буџета Градске општине Kостолац реконструисана је унутрашњост објекта спортске хале. Старе и дотрајале трибине замењене су са 650 новим, удобним ПВЦ столицама у црној и зеленој боји, док су иза трибина постављени ПВЦ прозори и врата. Извршена је и комплетна реконструкција и санација крова која обухвата површину целокупне сале, као и радови на унутрашњем кречењу и уређењу степеништа. Постављена је заштитна мрежа иза голова. Изведени су радови и на санацији ходника и 2 просторије, као и на комплетном сређивању и уређењу 2 тоалета у склопу овог објекта. Овом реконструкцијом обухваћено је и комплетно сређивање свих грејних тела, односно радијатора. Узевши у обзир значај спорта за правилан развој деце и омладине, као и неопходно побољшавање услова за рад и рекреацију свих корисника хале, ове године акценат је стављен на уређење спортске инфраструктуре и то у објектима којима од недавно управља Центар за културу „Kостолац“, те се сада можемо похвалити да је спортска хала у Kостолцу постала модерна и савремена, доступна свим грађанима. Kада говоримо о уређењу спортске инфраструктуре неизбжно је споменути и први терен на отвореном са вештачком травом, који од самог постављања окупља велики број деце, а налази се у комплексу терена за мале спортове иза спортске хале.

Просторије Установе Центар за културу „Kостолац“ у потпуности су адаптиране и уведена је телекомуникациона инсталација у комплетном објекту спортске хале, те су створени бољи услови за рад.

И у другој половини године настављено је са уређењем спортске инфраструктуре. На фудбалском стадиону „Бора Бека“ у Kостолцу редовно су одржавани главни и помоћни терени. Осим редовног одржавања, извршена је реконструкција крова објекта у оквиру стадиона са постављањем нових олука. Извршена је и санација једног дела простора на локацији око костолачког стадиона. Такође су адаптиране и просторије намењене судијама.

Установа Центар за културу успешно је реализовала и радове на уређењу Дома омладине. Радови су изведени на санацији крова, адаптирана је унутрашњост Дома омладине заједно са просторијом предвиђеном за складиштење реквизита у власништву Центра за културу и извршена је реконструкција електро инсталације.

Током ове године започети су радови и на реконструкцији и уређењу Спортско рекреативног центра „Топољар“ који још увек нису приведени крају због великог обима посла. Хангар, који се налази у оквиру СРЦ „Топољар“ у потпуности је добио нови изглед захваљујући санацији фасаде, као и уређењу простора око хангара. Имајући у виду да је СРЦ „Топољар“ право место за излетиште, Центар за културу „Kостолац“ почео је са уређењем простора управо за те намене. Тоалети су такође употпуности санирани. Kако би се створили што бољи услови за посету и боравак грађана, Центар за културу „Kостолац“ реализовао је и послове комплетног сређивања, односно чишћења и одношења отпада и шута, те је са овог простора уклоњено све оно што је представљало лош пример. Упркос томе што плажа „Топољар“ ове године званично није била отворена, размишљало се и на године које нам долазе. Током ове године набављена је пумпа за гејзир, лежаљке, столови, сунцобрани и соларни тушеви. Такође, када је у питању СРЦ извршена је набавка и песка односно шљунка, како би се приобаље Дунавца, односно плаже, изравњало.

Госпођо Шаманц, ваш посао носи велику одговорност. Поред унапређења на пољу културе и спорта Центар за културу Kостолац брине и о спортским објектима: Топољар, Дом омладине, спортска хала и фудбалски стадион у Kостолцу, што представља могућност да његов рад буде још потпунији  и садржајнији. Шта подразумева посао директора Центра за културу „Kостолац”и како успевате да коодинирате између свих сектора рада установе?

     -Kао и сваки посао, посао директора Центра за културу је веома одговоран и захтеван. Мора ускладити, организовати и руководити радом установе, свих њених делова, бити одговоран за спровођење програма рада установе. Пошто се Центар за културу састоји из више објеката са различитом сврхом и наменом, директор мора координисати између свих сектора рада установе, доносити одлуке и спроводити све мере које су у надлежности Центра за културу. Овај посао је веома тежак и захтеван и да би успели у његовом обављању морате поред себе имати добар тим сарадника на које се увек и у сваком тренутку можете ослонити. Зато велико хвала мом тиму, удружењима и фирмама које нас подржавају. Надам се да ће у будућности што више наших суграђана чествовати у разним акцијама и активностима Градске општине Kостолац и тако наш град учинити лепшим и исказати своје идеје и креативност.

Ваша порука за Нову 2021. годину Kостолчанима?

     -Драги суграђани, желим да Вам Нова 2021. година буде боља и успешнија од претходне, да Вас дарује здрављем, миром у души и љубављу у срцу. Са жељом да у сваки дом уђе радост, љубав и разумевање, желим Вам срећну Нову годину!

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!