Kонференција за медије поводом Светског дана Рома: Ромима подршка у свим сферама друштва

Поводом Светског дана Рома, у уторак, 9. априла, одржана је конференција за медије, како би се указало на проблеме са којима се представници ромске националне мањине суочавају. Према званичној статистици у Градској општини Костолац живи око 2500 хиљаде Рома, а 500 ромске деце похађа школе у Костолцу.

Ромима је потребна подршка у свим сферама друштва почевши од образовања, културе, становања до решавања проблема неких ромских насеља које не задовољавају основне критеријуме за живот, речено је на конференцији за медије поводом Светског дана Рома.

На конференцији су говорили председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, члан већа задужен за задужен за – ресор просвета, социјална питања, верске заједнице и НВО, Бајрам Морина и председница Ромског удружења жена – Руж – Браничевског округа, Радојка Морина. Конференцији је присуствовала и Маријана Божић, задужена за ресор спорта, културе и туризма.

 

Роми су укључени у локалне планове развоја, што је веома важно, а повећано учешће ромске деце у образовни систем један је од ефикаснијих начина за побољшање положаја ромске националне мањине, рекао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски.

 

Председник је истакао да су Роми у Костолцу укључени у све сфере друштвеног живота, пре свега у органе законодавне и извршне власти, али и у образовни и зравствени систем преко медијатора.

– Kао одговорна локална самоуправа наставићемо и даље  са пружањем интензивне подршке припадницима ромске заједнице, рекао је Крстаноски, и додао:

Локална самоуправа константно ради на решавању проблема инфраструктуре у ромским насељима. Наставићемо и даље како се насеља буду ширила са улагањем у топлификацију ромских насеља, асфалтирање путева, али и са ширењем водоводне и канализацоне мреже.

Да у локалној самоуправи Градске општине Костолац постоји добра воља за решавање проблема ромске националне мањине указао је члан већа задужен за задужен за – ресор просвета, социјална питања, верске заједнице и НВО, Бајрам Морина.

У мају прошле године потписан је Меморандум о сарадњи између Савета Европе, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Градске општине Костолац на спровођењу програма ROMACTED. Самим тим општина је преузела обавезу да ће подржати све иницијативе ромске заједнице које се буду дефинисале кроз рад локалних акционих група, које се формирају у оквиру овог програма. У претходном периоду учињено много на побољшању положаја ромске националне мањине, а потписивање протокола о сарадњи је дошло као резултат свега што је до сада урађено по питању интеграције Рома на територији костолачке општине, рекао је Бајрам Морина.

 

– Овим програмом планиран је паралелан рад са институцијама, и нас већ крајем априла очекује формирање институционалне радне групе. На тај начин институције ће бити питане који су то проблеми са којима се они суочавају у раду са припадницима ромске националне мањине и који вид подршке је њима потребан, рекао је Морина.

 

Светски дан Рома је дан када требамо да причамо о разноликости културе и традиције и то је нешто што треба да обогати наше друштво. Такође ово је прилика када треба да укажемо на проблеме са којима се Роми суочавају, а посебно да говоримо о проблемима ромских девојчица и жена, рекла је председница Ромског удружења жена – Руж – Браничевског округа, Радојка Морина.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!